top of page
Samples - Vlinders.jpg

Onze Sampling Tool
ADA

Verloop-80%.png

De app voor Arise-verzamelaars

Als je voor ons verzamelt, hebben wij een online sampling tool die het makkelijker voor je maakt om je metadata in te voeren. Je krijgt automatisch een account als je een sampling kit aanvraagt. Als je niet met onze kits werkt, maar wel een account wilt, stuur dan even een mailtje. 

ADA is een online programma. Dit betekent dat ADA niet in AppStores te vinden is, maar via een internetbrowser geopend kan worden. Klik op deze link: ada.arise-biodiversity.nl of kopieer de link en plak hem in je internetbrowser. Je kunt ADA op je telefoon, tablet, laptop of PC openen. 

Bij openen op telefoon of tablet word je gevraagd of je de applicatie wil installeren op je apparaat. Als je dit doet, zal er een app-icoontje verschijnen tussen je andere apps, zodat je ADA makkelijk kunt openen. Dit hoeft niet, je kunt ook gebruik blijven maken van de link.

ADA werkt vooralsnog alleen in het Engels. Voeg aan de talen van je 

internetbrowser Engels toe, anders zullen sommige functies niet (goed) 

werken. Lees hier hoe je dat doet.

Synchroniseren

Nadat je voor het eerst bent ingelogd, dien je eenmalig te synchroniseren. Klik op Let’s get started en vervolgens op Start synchronization. Het synchroniseren duurt ongeveer een halve minuut. Hierna kun je beginnen met het invoeren van gegevens.

Offline?

Het is mogelijk om gegevens in te voeren als je apparaat offline is. Alle opgeslagen gegevens worden in de internetbrowser van het apparaat opgeslagen en zijn terug te vinden in het overzicht (klik in de startpagina op Overview) onder Pending. Je kan je data later alsnog naar Arise versturen, en we raden je met klem aan om dat ook snel te doen, om mogelijk verlies van je data te voorkomen.

Gegevens over enkele samples

Klik in de startpagina op "Add specimen". Je doorloopt nu een aantal tabbladen:

 1. Kies of je het registratienummer wil scannen met de camera van je telefoon, of handmatig wil invoeren.

 2. Voer een projectnaam en de gegevens over de verzameldatum- en locatie in. Je kan hier gevraagd worden of je de locatie automatisch wil laten invullen. Doe dit alleen als je op dat moment op de verzamellocatie bent, anders kan een handmatige invoer overschreven worden.

 3. Scan of voer de registratiecode in.

 4. Vul de gegevens over de determinatie in. Ben je zeker van de determinatie? Zoek de soortnaam op op basis van genus- en soortnaam. Overige onderdelen van de naam, zoals de auteur, worden in onze systemen achteraf automatisch aangevuld. Ben je niet zeker van de determinatie, vink dan uncertain aan. 

 5. Maak of upload een foto van het sample. 

Klik op Save. Je gegevens worden nu opgeslagen op je apparaat.

Gegevens over bulk samples

"Bulk specimens" zijn bijvoorbeeld de inhoud van een insectenval of een stuifmeelvanger.

Klik in de startpagina op "Add bulk". Je doorloopt nu een aantal tabbladen:

 1. Kies of je het registratienummer wil scannen met de camera van je telefoon, of handmatig wil invoeren.

 2. Voer een projectnaam en de gegevens over de verzameldatum- en locatie in. Je kan hier gevraagd worden of je de locatie automatisch wil laten invullen. Doe dit alleen als je op dat moment op de verzamellocatie bent, anders kan een handmatige invoer overschreven worden.

 3. Scan of voer de registratiecode in.

 4. Maak of upload een foto van het sample. 

 5. Vul de gegevens over de val en verzameldatum in. 

Klik op Save. Je gegevens worden nu opgeslagen op je apparaat.

Je gegevens naar ARISE sturen

Verzend je registraties naar ARISE door in de pagina Overview op een Pending registratie te klikken, en onderaan op Send to ARISE te klikken. Hiermee ontvangen wij alle gegevens. We raden je 

aan om dit zo snel mogelijk te doen, want als er iets gebeurt met je apparaat (gestolen of kapot) loop je het risico de data kwijt te raken. Wij kunnen in dat geval op geen enkele manier de gegevens terughalen.

Veelgestelde vragen

De soortnaam van mijn specimen wordt niet gevonden

Voor ARISE worden alle dieren-, planten- en schimmelsoorten verzameld die in het Nederlands Soortenregister voorkomen en de status 0, 1 of 2 hebben. Staat de soortnaam die je wilt invoeren hier niet tussen? Vermeld de soortnaam dan in het veld “species remarks”. Je kunt wijzigingen in soortnamen laten doorvoeren in het Nederlands Soortenregister. 

 

Mijn ingevoerde locatie en hoogte wordt overschreven

Je kunt ervoor kiezen de locatie en hoogte (altitude) door je apparaat in te laten vullen. Doe dit alleen als je bij het invoeren op de verzamellocatie bent. Schakel het automatisch invoeren uit in de internetbrowser als je bij het invoeren niet op de verzamellocatie bent, anders kan de handmatig ingevoerde locatie overschreven worden. Lees hier hoe je dit doet.

 

Hoe moet ik mijn sample aanleveren?

Lees hier meer over hoe je je samples moet aanleveren.

 

Ik zie minder knoppen of sommige functies werken niet

ADA werkt vooralsnog alleen in het Engels. Voeg aan de talen van je internetbrowser Engels toe, anders zullen sommige functies niet (goed) werken. Lees hier hoe je dat doet.

Kan ik de tool eerst testen?

Je kunt een testregistratie invoeren en opslaan. Deze test kun je vervolgens verwijderen door naar Overview te gaan. Klik op de testregistratie. Klik op de drie puntjes rechtsboven en klik op Delete.

Delete.png

Hoe kan ik mijn registratie wijzigen of verwijderen?

Als je je registratie verwijdert, is er geen mogelijkheid om de ingevoerde gegevens terug te halen. Je kunt alleen registraties wijzigen of verwijderen met de status Pending.

Ga naar Overview. Klik op de Pending registratie. Klik op de drie puntjes rechtsboven en klik op Edit of Delete.

 

Help, mijn ingevoerde gegevens zijn kwijt!

Alle tijdelijk opgeslagen gegevens worden in de internetbrowser van het apparaat opgeslagen en zijn terug te vinden in het overzicht (klik in de startpagina op Overview) onder Pending. 

Let op: je kunt gegevens die offline zijn opgeslagen op een apparaat, niet inzien op een ander apparaat, binnen een andere internetbrowser of met een ander browserprofiel. We raden aan de gegevens zo snel mogelijk naar ARISE te verzenden om verlies van data te voorkomen. 

Volg deze stappen om je gegevens in te zien:

 1. Ga na of je de juiste link naar ADA gebruikt. De juiste link is https://ada.arise-biodiversity.nl. Heb je je gegevens ingevoerd via een andere link? Controleer dan ook via die link of de gegevens daar zichtbaar zijn.

 2. Ga na op welk apparaat en in welke internetbrowser (Chrome, Firefox, Edge, etc.) je de gegevens hebt opgeslagen. Controleer of je de gegevens kunt terugvinden in het Overview van ADA. Niet gevonden wat je zocht?

 3. Ga na of je verschillende profielen binnen je internetbrowser gebruikt? Het gebruikte profiel is rechts bovenin de internetbrowser te zien, vaak in een rondje. Controleer of je verschillende profielen hebt (bijvoorbeeld een privé-account en een werkaccount) en ga met de verschillende profielen naar ADA. Niet gevonden wat je zocht?  

 4. Neem contact op via info@arise-biodiversity.nl.

bottom of page