top of page
Banner11.jpg

Eenvoudig verzamelen voor

ARISE

Verloop-80%.png

Sampling Kit

Om het verzamelen van soorten voor de Nederlandse DNA Referentiebibliotheek zo eenvoudig mogelijk te maken, hebben we de ARISE Sampling Kit voor kleine ongewervelde dieren en paddenstoelen ontwikkeld. 

We werken momenteel hard aan het maken van Sampling Kits voor plantenmateriaal. Die kunnen binnenkort ook verzameld worden.

Biodiversity

Verzamelen voor ARISE

In onze insecten sampling kits zit alles wat je nodig hebt om te beginnen met het verzamelen van kleine dieren zoals insecten en spinnen: buisjes met ethanol, registratiecodes, een overdrachtsverklaring en een handleiding, inclusief de link naar de sampling app ADA. In deze online tool voer je de gegevens over de specimens in, zoals de datum en locatie waarop ze verzameld zijn. Lees daar meer over voor je begint met verzamelen.

Je kunt je samples eenvoudig opsturen naar ARISE door alles terug in de doos te doen, die af te sluiten met de meegeleverde sticker en de kit naar ons op te sturen. Een postzegel is niet nodig.

In onderstaande video laten wij zien hoe je met de insecten sampling kit soorten voor ons kunt verzamelen.

Biodiversity

Wil je verzamelen voor ARISE?

Je kan je sampling kit bestellen met de knop hieronder. Als je wilt verzamelen zonder kit (of al een verzameling hebt die je wilt delen), neem dan eerst contact met ons op via info@arise-biodiversity.nl

Je sampling kit geeft je ook toegang tot en een account voor onze online sampling tool ADA. Daarmee kan je snel en eenvoudig je metadata doorgeven. Als de app niet goed aansluit bij jouw samples, hebben we ook spreadsheets die je kan gebruiken. Lees hier meer:

Hoe om te gaan met je samples

Je verzamelt voor ARISE zodat er een DNA-bibliotheek gemaakt kan worden. Dat betekent dat we geen samples aannemen waarop geen moleculaire analyse mogelijk is. Neem altijd eerst contact met ons op als je samples afwijken van de bewaarmethoden hieronder.

 • Insecten en kleine invertebraten
  - 70% Ethanol
  - 96% Ethanol
  - Droog
  - DNA extracten

   

 • Weekdieren
  - 96% ethanol
  - DNA extracten
  * Let op: schelpen gaan dicht als je ze levend in de alcohol gooit, en gaan dan rotten.

 • Planten
  - Silica
  - DNA extracten

   

 • Paddenstoelen
  - Silica
  - DNA extracten

   

 • Ecologische and eDNA samples
  Neem eerst contact met ons op.

Meer tips:

Dus: geen formaline, geen 100% alcohol, geen alcohol die niet gedenatureerd is. Stop je specimens zo snel mogelijk in het opslagmedium, en zorg dat er genoeg van is. Tien keer zoveel vloeistof als specimen is het minimum. Voorkom herhaaldelijk invriezen en ontdooien van je monster en laat het ook niet in de zon liggen. Neem alsjeblieft niet zelf subsamples (pootjes etc) maar laat ons dat doen onder steriele omstandigheden. 

Dutchspecies_JanHuijbers.jpg
bottom of page