top of page
Tim met netje.jpg

Verzamelen voor
ARISE

Verloop-80%.png

Sampling

Om alle Nederlandse soorten te kunnen herkennen, moeten we eerst een DNA-referentiebibliotheek opbouwen. Daarvoor hebben we specimens nodig. Dit kunnen we niet alleen.

Door samples aan ARISE te doneren, draag je bij aan het wetenschappelijk onderzoek naar biodiversiteit en natuurbehoud. Ook zullen de uiteindelijke DNA-resultaten met je gedeeld worden.

Welke soorten hebben we nog nodig?

Er zijn ongeveer 45.000 eukaryote soorten in Nederland. Van ongeveer de helft daarvan bestaat een DNA-barcode. We hebben een Target List met alle soorten die we nog nodig hebben. 
 

Maar dat betekent niet dat we zomaar alles willen als de soort op die lijst staat! Je dient als verzamelaar over de juiste vergunningen en/of ontheffingen te beschikken. 

Biodiversiteit

We kunnen helaas geen samples aannemen:

  • zonder de juiste metadata. Meer informatie hier;

  • die ouder zijn dan 10 jaar;

  • die verzameld zijn buiten de wet- en regelgeving;

  • die niet jouw eigendom zijn;

  • waar we geen moleculaire analyses op uit kunnen voeren omdat ze verkeerd behandeld of opgeslagen zijn. Meer informatie hier.

Waarin kan ARISE jou faciliteren

Biodiversity

Met de ARISE Sampling Kit heb je alles wat je nodig hebt om te beginnen met verzamelen. Vraag er hier een aan. Heb je meer of ander materiaal nodig om te verzamelen, neem dan contact met ons op.​​ Voor het aanleveren van gegevens over de specimens kun je onze online Sampling Tool Ada gebruiken. 

Wat gebeurt er met je samples
en gegevens?

Ons Team Sequencing beschikt over de modernste DNA-machines van het land. Ze verwerken je monster tot een DNA-barcode van de soort. Na het labwerk worden je samples als voucher specimens toegevoegd aan de wetenschappelijke referentiecollectie van ARISE.

 

Gegevens over uw exemplaren worden toegankelijk gemaakt via de Naturalis Bioportal en GBIF.  De DNA-gegevens worden beschikbaar gesteld via BOLD en Genbank.

Biodiversiteit
bottom of page