top of page
96 wellsplaat soorten arise bge credit Daniel Silva David Lopes.jpg

Veelgestelde vragen

Samples en materialen:


Ik wil graag verzamelen voor ARISE. Hoe kan ik beginnen?
Meld je aan als verzamelaar via het online aanmeldformulier

​

Ik wil materialen hebben om te kunnen verzamelen
Je kan hier een gratis sampling kit aanvragen. Als je wilt verzamelen zonder kit (of al een verzameling hebt die je wilt delen), neem dan eerst contact met ons op via info@arise-biodiversity.nl.

​

Ik wil een afspraak maken om mijn samples in te leveren

Wil jij jouw samples niet (gratis) over de post versturen, maar liever persoonlijk afgeven? Dit kan alleen doordeweeks, in het weekend is het kantoor dicht. Je kunt een afspraak maken door te mailen naar info@arise-biodiversity.nl.

​

ADA en Target List:


Waarom zou ik gebruik moeten maken van de ADA-app voor het registreren van mijn samples en niet gewoon een Excel-sheet opsturen?
Door je samples te registreren in de ADA-app worden ze automatisch opgenomen in jouw persoonlijke DNA Dashboard. Hier kun je eenvoudig de status van je samples volgen en de uiteindelijke DNA-barcode resultaten bekijken. Bovendien ondersteunt het gebruik van de ADA-app onze automatiseringsprocessen. We werken aan een infrastructuur waarmee we snel, efficiënt en met minimale foutkans een groot aantal samples kunnen verwerken. Het handmatig invoeren en uitlezen van individuele Excel-sheets kost veel tijd en verhoogt de kans op fouten.

​

Hoe maak ik gebruik van de Target List?

Je begint met het zoeken van een soortnaam of andere taxonomische groep. Dit geeft je direct informatie over de mate waarin DNA barcodes bekend zijn. Je kunt deze informatie online filteren en zo je zoekresultaat verder verfijnen. Je kunt je resultaat ook downloaden, om hier verder mee te werken in bijvoorbeeld Excel.

​

Hoe vaak wordt de Target List geupdate?
De Target List wordt elke twee maanden ververst, waarmee nieuwe soortnamen of soort indelingen vanuit het NSR worden opgehaald en nieuwe barcodes worden toegevoegd.

​

De soortnaam staat wel in de Target List maar niet in ADA?
De Target List is het meest up to date, de verzamelaar kan de naam in ADA invoeren via het ‘species remark’ veld.

​

Ik kan mijn soort niet kwijt in ADA, de soortnaam klopt niet (en andere vragen over missende / foutieve soortnamen)

De soortnamen in ADA en de Target List zijn gebaseerd op het Nederlands Soortenregister. Als de naam die je zocht er niet bij staat, zijn er meerdere mogelijkheden:

  •  Latijnse namen veranderen nog weleens. Misschien heet de soort of groep nu anders?

  • Sommige soorten staan wél in het Soortenregister, maar niet in onze lijst, bijvoorbeeld omdat ze achteraf toch niet in Nederland gevestigd bleken. Dat gaat om soorten met statuscode 3 & 4

  • De soort staat nog niet in het Soortenregister en is dus een nieuwe soort voor Nederland.

​

Ben je het niet eens met de naamgeving of voorkomensstatus in het Soortenregister? Je kan in dat geval contact opnemen met het Nederlands Soortenregister.

​

Paddenstoelen: opsturen metadata en foto’s

Paddenstoelen kunnen (nog) niet geregistreerd worden in ADA. Verzamelaars van paddenstoelen kunnen gebruik maken van deze Excel template en deze vervolgens samen met de foto’s opsturen naar info@arise-biodivesity.nl

​

Vergunningen:


Wanneer heb ik een vergunning/ontheffing nodig en wanneer niet?

  • Als je beschermde soorten verzamelt, verstoort, plukt, nesten verstoort, eieren vernielen etc. (https://www.rvo.nl/onderwerpen/beschermde-dieren-en-planten/onderzoek) In veel gevallen geldt het ook voor het onder je hebben van beschermde soorten.

  • Als je bepaalde vangmiddelen gebruikt

  • Algemeen: toestemming / toegang tot het terrein waar je aan het werk wilt

​

Waar kan ik meer informatie vinden over welke vergunning/ontheffing ik nodig heb?
Klik hier voor meer informatie.

​

Hoe kom ik aan een vergunning/ontheffing?
Vergunningen/ontheffingen moet je zelf aanvragen bij de provincie waar de verzamelactiviteit plaatsvindt, voor iedere provincie apart. Iedere provincie hanteert ook een eigen procedure en stelt eigen eisen aan de vergunning/ontheffing.

​

Algemeen: 

  • We accepteren alleen materiaal dat legaal verzameld is. Voor sommige verzamelactiviteiten zijn ontheffingen voor de Natuurwet of toestemming nodig.

  • Dode dieren op openbaar terrein zijn in het algemeen zonder vergunningen te verzamelen, er zijn uitzonderingen zoals roofvogels (die moeten binnen drie dagen bij een erkend preparateur of Naturalis worden aangeleverd) en alle soorten op CITES.

  • De meeste levende evertebraten kunnen op openbaar terrein zonder ontheffingen met de 'hand' individueel verzameld worden als daarbij geen biotopen verstoord worden.

  • Voor verzamelen op privéterreinen (dood en levend, en met alle technieken) is altijd toestemming van de terreineigenaar nodig.

  • Bij het verzamelen van soorten in het water val je onder de Visserijwet en het visserijbesluit. In het kort: je hebt een ontheffing nodig en ook met een ontheffing mag je nog steeds niet alles meenemen.

  • Voor het gebruik van vangsttechnieken die niet individueel en onderscheidend zijn (zoals inloopvallen, malaise vallen) is altijd een ontheffing nodig.​

 

Disclaimer: Naturalis heeft zich naar beste vermogen ingespannen om de verzamelaar te informeren over de relevante regels en richtlijnen. Desondanks blijft het te allen tijde de verantwoordelijkheid van de verzamelaar om zich aan alle toepasselijke wet- en regelgeving te houden. Naturalis aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor enige schade, direct of indirect, die voortvloeit uit of in verband staat met het handelen of nalaten van de verzamelaar, ongeacht of deze schade is veroorzaakt door onoplettendheid, onwetendheid of enige andere oorzaak.

​

bottom of page